Vergelijk energie en tarieven van alle aanbieders

Duizenden mensen zijn via ons overgestapt naar de goedkoopste energieleverancier!


Energietarieven vergelijken en de goedkoopste energieleverancier vinden

Raadpleeg de onderstaande vergelijkingstabel en stap direct over naar een voordelige energiemaatschappij.


Wij vergelijken de energietarieven en aanbiedingen van alle energieleveranciers

Energietarieven vergelijken? U kunt op Energietarieven.nl snel en simpel alle energieleveranciers vergelijken, onafhankelijk en met speciale welkomstpremies en kortingsacties. Eerlijk over de energieprijzen en 100% onafhankelijk, de vergelijking vindt dus volledig objectief plaats enkel op basis van de echte energietarieven. Voor u wordt de volledige overstap geregeld. Dit betekent inclusief opzegging van uw huidige energiecontract met uw energieleverancier. Met onze energievergelijker stapt u zorgeloos over en bent u gegarandeerd goedkoper uit!

Energietarieven vergelijken

Waarom energietarieven vergelijken?

Energietarieven vergelijken is om meerdere redenen verstandig. De belangrijkste reden is echter dat u ontzettend veel geld kunt besparen door jaarlijks over te stappen van energieleverancier. U kunt dan namelijk ieder jaar weer profiteren van een hoge welkomstkorting. Op jaarbasis bespaart een gemiddeld gezin daarmee 285 euro op de energielasten. Sommige gezinnen besparen echter tot wel 400 euro per jaar.

Daarnaast wordt het vaste energietarief omgezet naar een variabel energiecontract, zodra uw contractperiode is verstreken. De energietarieven kunnen dan schommelen en over het algemeen kunt u profiteren van een scherper energietarief als u overstapt naar een jaarcontract met een vast tarief.

Hoe is het energietarief opgebouwd?

Het energietarief is het tarief dat u betaalt voor de levering van energie (en gas). De prijs per eenheid gas (m3) of stroom (kWh) kan flink van elkaar verschillen per energieleverancier. U betaalt verder nog de vaste leveringskosten van zowel de energieleverancier als de netbeheerder. Daarnaast pikt de overheid ook nog een graantje mee: u betaalt energiebelasting en btw over het energietarief.

Het gasverbruik

Het gasverbruik wordt gemeten in standaardeenheden van m3. Een kubieke meter is 1.000 liter aardgas. Hoeveel gas u daadwerkelijk verbruikt, is sterk afhankelijk van uw gezinsgrootte en het type huis. Zo verbruikt een groot en oud huis veel meer gas dan een nieuwbouwwoning. Als u de verwarming altijd aan heeft staan, zult u natuurlijk ook meer gas verbruiken. Als u energietarieven vergelijken gaat, zult u merken dat de prijs per m3 gas verschilt per energieleverancier.

Het stroomverbruik

Het stroomverbruik wordt gemeten in kWh (kilowattuur). De grootte van uw huishouden speelt vooral voor een groot gedeelte mee in de energiekosten. Heeft u een groot gezin? Dan zullen er meer televisies aanstaan, zal de waterkoker vaker aangaan en zal de wasmachine vaker draaien. Daarmee verbruikt u dus ook meer stroom. Het is dan ook raadzaam om te kiezen voor energiezuinige apparaten met een hoog energielabel. Ook hiervoor geldt: als u energietarieven vergelijken gaat, merkt u flinke verschillen per kWh stroom. Gelukkig kunt u daarvoor onze vergelijkingstool daarvoor gratis raadplegen.
 

Vast & Variabel

Variabele en vaste energietarieven

De verschillende energiemaatschappijen werken met twee energietarieven: een vast en een variabel leveringstarief. Bij een vast contract betaalt u altijd hetzelfde leveringstarief. Er wordt een bepaald bedrag per kWh stroom en per m3 gas vastgesteld. Gedurende de contractperiode verandert dit tarief niet. Bij een variabel contract kan het tarief daarentegen wel wijzigen: per 1 januari en per 1 juli wordt het tarief gewijzigd. Daarvan wordt u altijd op de hoogte gesteld door de energieleverancier.

Contracten met een vast leveringstarief zijn doorgaans veel voordeliger. Daarnaast weet u ook precies welke energietarieven u betaalt gedurende de contractperiode. Variabele contracten zijn daarentegen wel op ieder moment opzegbaar. Echter is het vaak niet voordelig: het leveringstarief is hoger en u ontvangt geen welkomstkorting.

Kies voor een jaarcontract

Als u energietarieven vergelijken gaat, is het dan ook raadzaam om te kiezen voor een jaarcontract. Hier geniet u van het vaste leveringstarief én profiteert u van een hoge welkomstkorting. Op basis van uw woonadres en verbruik kan de vergelijkingstool gemakkelijk berekenen welke aanbieder in uw geval het voordeligste is. Het overstappen is vervolgens een fluitje van een cent.

Energietarieven vergelijken via onze vergelijkingstool

Energietarieven vergelijken via de vergelijkingstool is ontzettend eenvoudig. Wel is het systeem een aantal gegevens van u nodig. Zo wil de rekentool onder andere weten wat uw woonadres is. Op basis daarvan kan het systeem namelijk bepalen welke aanbieders allemaal leveren op uw woonadres. Bovendien kan het leveringstarief per woonplaats verschillen. Er worden namelijk ook leveringskosten voor gas gerekend. Hoe verder u van de gasbron vandaan woont, hoe meer leveringskosten u ook betaalt. Het gas in Nederland komt uit het Groningse Slochteren. Woont u in Eindhoven? Dan zult u ook iets meer betalen per m3 gas.

Daarnaast is het verbruik ook een belangrijke factor. Sommige energieleveranciers geven namelijk wel een hoge welkomstkorting, maar vragen ook een hoger bedrag per kWh stroom. Ook de prijs per m3 gas kan flink verschillen per leverancier. Als u uw verbruik nauwkeurig kunt invullen, weet de rekentool ook welke aanbieder het voordeligste is op basis van uw persoonlijke situatie. U kunt uw verbruik terugzien op uw meest recente jaarrekening.

Alle gegevens die u invoert in onze rekentool, worden niet bewaard op onze servers. Bovendien worden alle gegevens verstuurd via een beveiligde verbinding. Derden kunnen uw gegevens niet onderscheppen: deze zijn veilig bij ons.

Duurzame energie

Een duurzame energieleverancier?

Eventueel kunt u ook nog kiezen voor een duurzame energieleverancier. Hiervoor kunt u gebruikmaken van de verschillende filters binnen onze vergelijkingstool. Wilt u bijvoorbeeld kiezen voor stroom van windmolens of zonnepanelen? Of wilt u graag groene stroom uit Nederland (ook wel bekend als ‘oranje stroom’). Dan kunt u dat gemakkelijk aangeven. Er zijn in de laatste jaren steeds meer groene prijsvechters op de markt gekomen. Dat betekent dat u tegenwoordig ook voordelig groene stroom kunt afnemen.

CO2-gecompenseerd gas

Als u wilt, kunt u ook nog kiezen voor CO2-gecompenseerd gas. De gastarieven zullen in dit geval iets hoger zijn, maar wel draagt u dan uw steentje bij aan het milieu. Er wordt namelijk geïnvesteerd in duurzame projecten. Zo investeren verscheidene energieleveranciers in Afrikaanse projecten. Ook het aanplanten van nieuwe bomen om de CO2-uitstoot tegen te gaan vormen onderdeel van deze projecten. Het betreft echter nog wel gewoon aardgas en dat blijft een niet-hernieuwbare energiebron. Helaas is er echter nog geen beter alternatief. Momenteel experimenteert men met groen gas, maar helaas kan dit nog niet op grote schaal worden geproduceerd.

Overstappen

Wanneer kan ik overstappen?

Als u energietarieven vergelijken gaat, is het altijd belangrijk dat u uw huidige contract erbij pakt. Op uw huidige contract staat beschreven wanneer deze afloopt. Is uw contract reeds verlopen of loopt uw contract binnen zes weken af? Dan kunt u direct beginnen met energietarieven vergelijken. Via de vergelijkingstool kunt u direct bekijken welke aanbieder het voordeligste is in uw situatie.

Is uw contract echter nog niet verlopen? Dan betekent dit dat u een contract heeft met een bepaalde looptijd. U kunt nog niet zomaar overstappen van energieleverancier. Als u te vroeg overstapt, riskeert u namelijk een overstapboete. Dit is een vergoeding die u moet betalen aan uw energieleverancier, omdat u in feite contractbreuk pleegt. Stap daarom pas over wanneer uw huidige contract dit toelaat. In sommige gevallen neemt uw nieuwe energieleverancier deze boete over, maar dat is niet altijd zo. Vooral de prijsvechters doen dit heel bewust niet. Begin daarom met energietarieven vergelijken als uw contract dit toelaat.

Gemakkelijk overstappen

Loopt uw contract binnen zes weken af of beschikt u over een contract met onbepaalde looptijd? Dan kunt u direct energietarieven vergelijken. Dat werkt ontzettend gemakkelijk. U voert uw postcode plus huisnummer en verbruik in. Op basis van deze gegevens berekent de tool welke aanbieder het voordeligste is.

Zodra u uw geschikte contract heeft gevonden, klikt u simpelweg op ‘aanvragen’. U kunt vervolgens uw gegevens invoeren en u zult daarvan een bevestiging ontvangen van de energieleverancier naar keuze. Zo simpel is het!

Wettelijke bedenktermijn van 14 kalenderdagen

Heeft u uw nieuwe energiecontract aangevraagd? Dan zal uw nieuwe energiemaatschappij u daarvan een bevestiging sturen. Op het moment dat u deze bevestiging ontvangt, heeft u standaard nog 14 kalenderdagen bedenktermijn. U kunt binnen deze periode uw nieuwe contract kosteloos annuleren. Een leverancier mag daar geen kosten voor in rekening brengen. Ook dient iedere energiemaatschappij zich te houden aan deze termijn van 14 kalenderdagen. Daartoe worden energieleveranciers verplicht door het ACM (Autoriteit Consument & Markt). De instantie controleert hier ook streng op.

U hoeft uw oude contract niet op te zeggen

Als u overstapt, hoeft u uw oude contract gelukkig niet zelf op te zeggen. Dat betekent ook dat u niet allerlei brieven hoeft te schrijven naar uw oude leverancier. Uw nieuwe energieleverancier zal het contract namelijk voor u opzeggen. Dat maakt energietarieven vergelijken én overstappen tegenwoordig ook zo eenvoudig.

Het kan nog wel zijn dat beide energieleveranciers vragen naar uw meterstanden. Uw oude energiemaatschappij wil namelijk met uw afrekenen. Het kan zijn dat u te veel heeft betaald, maar het kan ook zijn u te weinig heeft betaald. Afhankelijk daarvan krijgt u geld terug of betaalt u geld aan uw voormalige energiemaatschappij. Uw nieuwe energiemaatschappij gebruikt deze gegevens voor de vaststelling van de termijnbedragen. Het historische verbruik geeft immers goede inzichten in uw jaarlijkse verbruik. Beschikt u over een slimme meter? Dan hoeft u het vaak niet door te geven. De energieleveranciers kunnen het namelijk op afstand uitlezen.

100% Onafhankelijk

100% onafhankelijk energietarieven vergelijken

Als u energietarieven vergelijken gaat, bent u ervan verzekerd dat dit 100% onafhankelijk gebeurt. De goedkoopste energiemaatschappij wordt namelijk altijd bovenin de rekentool getoond. Bovendien worden de tarieven dagelijks ge-update. Daarmee zijn het altijd live prijzen van de verschillende energieleveranciers. De prijzen die u terugvindt op onze website, zijn ook de prijzen die u terugvindt op de website van de verschillende leveranciers.

Wij vinden het belangrijk dat u overstapt naar de beste keuze. Daarom maken wij geen onderscheid tussen leveranciers.

Alle energieleveranciers in de vergelijkingstool hebben een leveringsvergunning. Daarmee zijn het allemaal betrouwbare energiemaatschappijen. Een leveringsvergunning kan namelijk niet zomaar aangevraagd worden. Het ACM houdt streng toezicht op alle energiemaatschappijen: ook na het afgeven van vergunning dienen energieleveranciers zich aan de regels te houden. Consumenten worden gelukkig goed beschermd.

Hulp nodig met energietarieven vergelijken?

Wilt u graag energietarieven vergelijken, maar twijfelt u over een bepaalde situatie? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag met uw vragen of opmerkingen. Op werkdagen sturen we u een passende reactie.

Energietarieven
9.6 (96.26%) 155 votes