Bosgecompenseerd gas, ook wel bekend als CO2-gecompenseerd gas, wordt steeds populairder in Nederland. Steeds meer huishoudens kiezen voor duurzaam en daarmee wordt deze vorm van gas ook steeds vaker afgenomen. Toch blijft dit een fossiele brandstof, want het is namelijk niet echt groen. Wat is bosgecompenseerd gas dan precies?
Wat is bosgecompenseerd gas?
Bosgecompenseerd gas houdt in dat het aardgasverbruik wordt gecompenseerd met het aanplanten van bomen. Bomen zijn in staat om CO2 te gebruiken en vervangen dit door zuurstof. Daarmee wordt het CO2-verbruik feitelijk gecompenseerd naar nul. In principe heeft het zodoende dus geen negatief invloed op het klimaat. Bosgecompenseerd gas is geen groen gas, want dit is namelijk een vergisting van gft-afval of koeienmest. Dat kan helaas nog niet op grote schaal geproduceerd worden en daarmee is dit de meest gangbare tussenvorm.
De verschillen met regulier gas
Grijs gas is simpelweg aardgas. Veel gas wordt in Groningen geboord, bij de gasbel uit Slochteren. Een ander gedeelte wordt echter geïmporteerd uit het buitenland. Helaas raakt aardgas ontzettend snel op en is er daarmee dus ook een flinke schaarste. Bovendien heeft men er veel last van in de noordelijke provincie. Zo krijgt men regelmatig te maken met aardbevingen. Op termijn moet daar dus ook een andere oplossing voor gevonden worden. De verschillen tussen bosgecompenseerd gas en grijs gas is dat de afnemer van bosgecompenseerd gas de CO2-uitstoot compenseert. Andere gevolgen blijven echter hetzelfde. Men houdt last van aardbevingen in het noorden. Gelukkig worden het aantal boringen vermindert in Groningen en wordt er meer geïmporteerd uit het buitenland.
De verschillen met groen gas
Veel mensen denken dat bosgecompenseerd gas staat voor groen gas. Echter is groen gas net weer iet anders. Groen gas wordt namelijk niet gewonnen uit aardgas, maar uit duurzame bronnen. Zoals we hierboven al beschreven, kan dat bijvoorbeeld gft-afval of koeienmest zijn. Het kan ook rioolslib, bladeren of soms zelfs modder zijn. Al met al zijn het in ieder geval allemaal organische materialen.
De productie daarvan gebeurt helaas nog niet op grote schaal. Nog niet veel huishoudens kunnen daar dus van genieten. Het momenteel simpelweg te duur om dit op grote schaal te produceren. Gelukkig worden veel nieuwbouwwoningen niet meer aangesloten op het gasnetwerk. Deze woningen zijn namelijk voorzien van goede isolatie en diverse duurzame apparatuur. Dat zorgt ervoor dat warmte op een andere manier kan worden opgewekt. Hierbij kunt u denken aan een zonneboiler in combinatie met zonnepanelen.
Wilt u ook graag een groene energieleverancier?
Veel energieleveranciers bieden gelukkig bosgecompenseerd gas aan. De meeste energieleveranciers compenseren het gasverbruik echter niet zelf. Daarvoor kopen zij doorgaans certificaten. Door deze certificaten te kopen, zal een organisatie daarvoor bomen planten. Doorgaans worden deze bomen geplant in het buitenland. Als particulier kunt u deze certificaten overigens ook zelf aanschaffen.
Besparen op uw energierekening?
Wilt u ook graag besparen op uw energierekening? Zorg er dan voor dat u jaarlijks overstapt van energieleverancier. Indien u jaarlijks overstapt, kunt u ook jaarlijks profiteren van een flinke welkomstkorting. Gelukkig kunt u erg eenvoudig online energie vergelijken. U voert simpelweg uw postcode + huisnummer en verbruik in en op basis daarvan berekent de energievergelijker welke aanbieder het voordeligste is. De goedkoopste energieleverancier staat altijd bovenaan.