Wilt u gasloos wonen? Lees onze handige tips

Wilt u gasloos wonen? Lees onze handige tips!

Het is de laatste tijd volop in het nieuws: gasloos wonen. In de praktijk blijkt het voor veel huiseigenaren nog niet zo gemakkelijk. Immers zult u in veel gevallen flink moeten investeren in een gasvrije woning. Wilt u graag gasloos wonen? Deze tips helpen u alvast op weg.

Tweede Kamer

De Tweede Kamer spreekt er volop over: nieuwbouwhuizen zouden niet langer verplicht moeten worden aangesloten op het gasnetwerk. Gemakkelijk gezegd natuurlijk, maar wat er is allemaal nodig indien u wilt wonen zonder gas? En ook niet geheel onbelangrijk: welke kosten zijn daar eigenlijk aan verbonden?

Overstappen naar gasloos wonen

Overstappen naar gasloos wonen is allesbehalve eenvoudig. Er komt namelijk veel bij kijken. Zo moet u bijvoorbeeld een alternatieve manier zoeken om het water mee te verwarmen. We gaan ervan uit dat u immers graag onder een warme douche staat. Ook zult u op een andere manier moeten koken.

Een warmtepomp

In de toekomst zullen huishoudens steeds vaker een warmtepomp krijgen. Met behulp van het apparaat kan er energie uit de bodem of lucht worden gehaald. Dat kan vervolgens worden omgezet in warmte. Met behulp van deze warmte kan vervolgens kraanwater worden verwarmd. Ook de verwarming kan natuurlijk aan op een lekkere temperatuur.

In de praktijk blijkt het niet zo eenvoudig

Het is vrij moeilijk om een warmtepomp in een oud huis aan te leggen. De investeringskosten van een aardwarmtepomp zijn daarvoor simpelweg te hoog. Ook dient de woning over vloerverwarming te beschikken. Oudere huizen hebben dit over het algemeen niet en daardoor wordt de investering vaak erg hoog. Houd rekening met enkele tienduizenden euro’s. Vooral voor oudere huizen geldt dit hoge bedrag. Natuurlijk kunnen zij niet zo’n grote investering doen. Immers, ten opzichte van de energiekosten kan dat nooit uit. Huishoudens met oudere woningen kunnen natuurlijk wel investeren in isolatie of wand- en vloerverwarming. De kosten daarvan vallen beduidend mee en daarmee kunt u wel veel besparen op uw energielasten.

Subsidies voor waterpompen

Gelukkig zijn er wel verscheidene subsidies voor waterpompen beschikbaar. Dat verlaagt de drempel wel degelijk om eentje aan te schaffen. In ietwat nieuwere woningen is het installeren van een warmtepomp voordeliger. Met behulp van een subsidie is het ‘nog te doen’.

Zonnepanelen

Daarnaast zijn zonnepanelen ook aan te raden. Een warmwaterpomp werkt immers op elektriciteit en met behulp van eigen zonnepanelen kunt u uw warmwaterpomp van eigen energie voorzien. In de regel verdient u de investering binnen zeven jaar terug.

Koken zonder gas

Koken zonder gas is goed mogelijk. Daarvoor kunt u koken op inductieplaten. De aanschafkosten van inductieplaten waren voor een lange tijd erg hoog. Gelukkig is dit in de afgelopen jaren fors gedaald. De aanschafkosten zijn zelfs als vergelijkbaar met een kookplaat op gas. Kies daarom bij voorkeur altijd voor een inductiekookplaat. Daarmee kunt u flink besparen. U kookt dan in feite op een glazen plaat dat wordt aangedreven met stroom. Het magnetische veld geeft warmte af. Een inductiekookplaat is bovendien ook nog eens veel gemakkelijker schoon te maken!

Nog meer besparen?

Wilt u graag nog meer besparen op uw energielasten? Vergelijk energietarieven via onze handige energiewijzer. Met behulp van het vergelijkingssysteem kunt u gemakkelijk en snel meer dan 40 verschillende energieleveranciers met elkaar vergelijken. Vul hierbij altijd uw postcode + huisnummer en verbruik in. Op basis daarvan kan de rekentool gemakkelijk en snel berekenen welke aanbieder in uw geval het voordeligste is. Het gehele overstapproces kost nog een vijf minuten van uw tijd. Echter kunt u tot wel 450 euro op jaarbasis besparen. Start direct en bespaar ook!

Wilt u gasloos wonen? Lees onze handige tips!
10 (100%) 1 vote