Afgelopen zijn er weer meer mensen overgestapt van energieleverancier. Volgens Energie Data Services Nederland zijn er vorig jaar maar liefst 2,7 miljoen huishoudens overgestapt. Echter worden er nog wel fouten gemaakt bij het overstappen van energieleverancier. Let daarom op deze valkuilen.
Prijs is de belangrijkste reden voor een overstap
Uit onderzoek is gebleken dat prijs de belangrijkste reden is om over te stappen. Dat is ook niet zo gek, want u kunt namelijk profiteren van flinke welkomstkortingen. Wie jaarlijks overstapt van energieleverancier, kan honderden euro’s besparen. Echter is het wel belangrijk om goed op te letten als u overstapt van energieleverancier. Goed vergelijken is een vak apart, maar gelukkig is het met behulp van onze energiewijzer erg eenvoudig. Zo toont onze energievergelijker namelijk altijd alle kosten inclusief btw, energiebelasting en vastrecht. Zo komt u nooit meer voor verrassingen te staan. Toch is het belangrijk om nog te letten op de volgende punten als u wilt overstappen van energieleverancier.
Tip 1: let op contractdatum en leveringsdatum
Wie slim overstapt, kan ontzettend veel geld besparen. Echter is het belangrijk om goed te controleren wanneer uw huidige contract afloopt. Loopt uw contract binnen zes weken af? Dan kunt u alvast starten met energie vergelijken. Loopt uw contract daarentegen nog langer door? Dan kunt in dat geval wellicht beter even wachten met een overstap. U riskeert namelijk een overstapboete. Bovendien loopt u ook nog eens de welkomstkorting mis. Alle energieleveranciers kunnen met behulp van een centraal register inzien wanneer het contract van een huishouden afloopt. Controleer daarom altijd of de leverancier de goede overstapdatum hanteert in de bevestigingsbrief. Dan weet u zeker dat u geniet van de korting.
Tip 2: controleer de opzegboete
Beschikt u over een contract met onbepaalde looptijd? Dan mag uw energieleverancier u geen overstapboete in rekening brengen. Wel geldt er vaak een opzegtermijn van 30 dagen. Beschikt u momenteel nog een contract met een bepaalde looptijd én wilt u deze voor de looptijd afbreken? Dan dient u rekening te houden met de opzegboete. Deze kan variëren van 50 tot 125 euro. Deze bedragen verschillen per energieleverancier en per looptijd van een contract. De ACM (Autoriteit Consument & Markt) heeft echter wel een plafond ingesteld. Deze kosten mogen dus nooit hoger zijn dan 125 euro.
In sommige gevallen neemt uw nieuwe energieleverancier deze opzegboete over. Wel is het belangrijk om tijdig een verzoek daarvan in te dienen bij de nieuwe energieleverancier. Dit geldt niet voor iedere energieleverancier, dus controleer van tevoren of zij wel daadwerkelijk overstapboetes overnemen.
Tip 3: vul uw verbruik en postcode in
Met behulp van de energievergelijker kunt u gemakkelijk energie vergelijken. Echter is het wel belangrijk om uw verbruik en postcode in te voeren. De energietarieven kunnen namelijk verschillen per woonplaats. Dat heeft namelijk te maken met de leveringskosten. Zo komt het meeste gas uit Groningen en moeten inwoners uit Noord-Brabant simpelweg meer leveringskosten betalen. Ook uw verbruik speelt mee in de energiekosten. De energievergelijker berekent namelijk of het verstandig is om te kiezen voor een hoge welkomstkorting óf scherpe tarieven. Zo weet u altijd zeker dat u kiest voor de goedkoopste energieleverancier. De goedkoopste aanbieder staat altijd bovenaan.
Energie vergelijken?
Bent u er klaar voor? Wilt u graag overstappen van energieleverancier? Start dan direct met energie vergelijken en controleer welke aanbieder in uw geval het voordeligste is. Kies bij voorkeur altijd voor een jaarcontract, zodat u jaarlijks weer kunt overstappen van energieleverancier. Daarmee bespaart u altijd het meeste geld.